Het Nigeriaanse leger weet waar de meer dan tweehonderd in april ontvoerde schoolmeisjes zijn. De strijdkrachten kunnen echter niet openbaar maken waar. 

Bovendien ze zijn niet van plan geweld te gebruiken bij een eventuele bevrijding van de schoolmeisjes. Dit zei luchtmachtcommandant Alex Badeh maandag volgens Nigeriaanse media.

"Het goede nieuws voor de ouders is, dat we weten waar ze zijn, maar we kunnen niet vertellen waar'', aldus hoge officier. Hij liet ook blijken geen heil te zien in een militaire bevrijdingsactie: "Maar waar ze gevangen worden gehouden, kunnen we daar met geweld komen? We kunnen onze meisjes toch niet doden om ze terug te halen?''

Volgens de BBC wordt er al met de ontvoerders over de vrijlating onderhandeld. De regering zou leden van de terreurgroep Boko Haram vrijlaten in ruil voor de meisjes. Die zijn ontvoerd door de wrede terreurgroep die vooral in het noordoosten actief is.

De beweging voert de islam in haar vaandel en valt steeds vaker willekeurige burgers aan. De overwegend christelijke meisjes zaten op een kostschool in Chibok in de noordoostelijke deelstaat Borno.

Lastig

De commandant zei dat het leger capabel is, maar dat de strijd tegen de militanten in het noordoosten erg lastig is. "Wij zijn er helemaal niet gelukkig mee, omdat wij onze eigen broeders doden en voornamelijk jongeren." Hij voegde eraan toe dat de opstandelingen steun hebben van buitenlandse strijders van Al-Qaeda. 

De meisjes zijn ontvoerd door de terreurgroep Boko Haram die vooral in het noordoosten actief is. Boko Haram overviel de school in de nacht van 14 op 15 april en voerde 276 meisjes mee, van wie er 53 zijn ontsnapt.