Bij gevechten om onder meer het vliegveld van Donetsk, zijn volgens het separatistische kamp maandag tientallen doden gevallen.

Volgens milities die bij de luchthaven slaags zijn geraakt met Oekraïense strijdkrachten, is een vrachtauto met gewonden bij een luchtaanval getroffen. Daarbij zouden meer dan 35 doden zijn gevallen.

Maandagochtend braken gevechten uit bij het vliegveld. Vliegtuigen mochten vervolgens niet meer opstijgen of landen. De rebellen eisen dat de militairen van het Oekraïense leger vertrekken. 

Straaljagers vlogen over en journalisten van persbureau Reuters hoorden maandag meerdere schoten. 

Rusland

Rusland heeft maandag geëist dat de Oekraïense troepen stoppen hun eigen bevolking aan te vallen. Het Kremlin wil van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ook een onderzoek naar het geweld tegen burgers in Oekraïne.

De separatisten in de regio Donetsk hebben zich onafhankelijk verklaard van Oekraïne. In veel plaatsen houden ze overheidsgebouwen en politiebureaus bezet en burgers werden zondag weerhouden van de stembusgang tijdens de presidentsverkiezingen. Ook vallen de separatisten het Oekraïense leger aan, dat bezig is met een 'antiterreuroperatie' tegen de rebellen.

Petro Porosjenko, de winnaar van de verkiezingen, wil met separatisten praten, als zij de wapens neerleggen. 

Verkiezingen Oekraïne: op zoek naar stabiliteit

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne