De Belgische premier Elio Di Rupo heeft maandag officieel het ontslag van zijn regering ingediend. 

De Belgische koning heeft het ontslag aanvaard en gaat nu gesprekken aan met de partijvoorzitters, melden Belgische media. Die gesprekken duren tot dinsdag. 

Zondag won de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van voorman Bart De Wever de verkiezingen in België. De partij haalde in Vlaanderen zo'n 34 procent van de stemmen. In Wallonië kwam de socialistische PS van premier Elio di Rupo als grootste uit de bus. 

Door forse zetelwinst wordt de N-VA ook de grootste partij in het Vlaams parlement.

Zes partijen

België heeft nu een regering met zes partijen: de Vlaamse christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaaldemocraten, de andere regeringspartijen wisten zich te handhaven.

Belgische politici kunnen nu gaan puzzelen om een nieuwe coalitie te vormen. De N-VA zal eerst een Vlaamse regering willen vormen, maar ook op federaal niveau sluit De Wever regeringsdeelname niet uit. Hoewel de N-VA na de vorige verkiezingen de grootste partij was, moest het genoegen nemen met een rol in de oppositie.

Of het de N-VA lukt om deel te nemen aan de Belgische regering is de vraag. De zogeheten traditionele partijen, de huidige regeringspartijen, lijken ook een meerderheid te hebben.