De schietpartij zaterdagmiddag in het Joods Museum in Brussel was hoogstwaarschijnlijk een terroristische aanslag. 

Dat meldt het Belgisch openbaar ministerie (OM) maandagmiddag op een persconferentie in de Belgische hoofdstad.

Een onbekende schutter schoot ''schijnbaar doelbewust en vastberaden'' drie personen dood, een vierde persoon raakte zwaargewond. Ook het feit dat de schietpartij in het Joods Museum plaats vond, wijst op een terroristisch motief, aldus het landelijk parket. Ook duurde de hele aanslag nog geen negentig seconden.

Het onderzoek concentreert zich nu op de analyse van ruim duizend uren aan opnames van bewakingscamera's. Ook is contact gelegd met buitenlandse collega's. Verder worden tips nagetrokken.

De voortvluchtige dader van de schietpartij zou zijn daad mogelijk hebben gefilmd. Hij zou een camera op zijn borst hebben gedragen, melden "gerechtelijke bronnen" tegen De Morgen.

Uitgekozen doelwit

Onder de slachtoffers was een koppel uit Israël. Het OM probeert te achterhalen of het stel een van te voren uitgekozen doelwit was.

Justitie houdt ondanks het vermoeden van een terroristische achtergrond "alle pistes open''. De onderzoekers tasten ook nog in het duister over de nationaliteit van de dader, die met een kalasjnikov schoot.

Toulouse

Opmerkelijk is dat begin 2012 de Algerijnse terrorist Mohammed Merah zelf filmde hoe hij in het Franse Toulouse drie kinderen en een volwassene ombracht in een joodse school.

Kort voordat Merah door de politie werd doodgeschoten, dreigde hij de beelden op het internet te plaatsen.

Bekijk bewakingsbeelden van de dader: