Rusland is bereid de dialoog aan te gaan met de kersverse president van Oekraïne, Petro Porosjenko. 

Dat meldt persbureau AP op basis van verklaringen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Volgens de minister heeft Rusland een "positieve kijk" op de verkiezingen. 

"We hebben geen bemiddelaars nodig", aldus Lavrov, referend aan een mogelijke rol voor de Verenigde Staten en de Europese Unie. 

Ook Porosjenko heeft duidelijk gemaakt op korte termijn in gesprek te willen met Rusland. Porosjenko zei maandag dat zijn eerste ontmoeting met het Russische leiderschap in de eerste helft van juni moet plaatsvinden.

Hij liet weten dat stabiliteit in het oosten van Oekraïne niet mogelijk is zonder Russische medewerking. Lavrov waarschuwde wel dat Oekraïne de legeractie tegen separatisten in Oost-Oekraïne niet moet opvoeren.

Moskou had nauwelijks rechtstreeks contact met de prowesterse Oekraïense interim-regering die de macht overnam na het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari.

Telling

Porosjenko leidt niet alleen in de exitpolls, maar nu ook in de officiële tellingen. Na telling van 40 procent van de stemmen staat hij op 54 procent.

Zijn voornaamste tegenstrever Joelia Timosjenko komt niet verder dan 13,13 procent, aldus de centrale Oekraïense kiescommissie op maandagochtend. Een tweede ronde lijkt dus niet nodig.

Zondagavond riep de pro-westerse Porosjenko zichzelf al uit tot winnaar, nadat exitpolls hem meer dan 50 procent van de stemmen hadden toebedeeld.

Verkiezingen Oekraïne: op zoek naar stabiliteit

De belangrijkste kandidaten voor de Oekraïense verkiezingen l Dossier Oekraïne