Egyptenaren mogen maandag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi is de grote favoriet.

Verschillende media melden kort na de opening van de stembureaus dat in de stad El-Mahalla El-Kubra een bom is ontploft. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken stelt volgens persbureau Reuters dat de knal afkomstig was van een auto. Er zijn in ieder geval geen slachtoffers gemeld. 

De stembusgang duurt tot en met dinsdag. De enige tegenstander van Sisi is de linkse politicus Hamdeen Sabahi, die in de peilingen ver achter ligt.

Het zijn de eerste presidentsverkiezingen sinds de democratisch gekozen president Mohamed Mursi vorig jaar werd afgezet door het leger. Sisi is sindsdien aan de macht in Egypte.

Zijn belangrijkste belofte is stabiliteit. Veel Egyptenaren, vooral aanhangers van de islamistische Moslimbroederschap, boycotten de verkiezingen en willen Mursi terug.

Militairen

Sisi heeft sinds zijn staatsgreep tegen Mursi de oude orde van de in 2011 verdreven president Hosni Mubarak hersteld. Militairen hebben de macht en domineren de economie.

Dat is gepaard gegaan met geweld en repressie. Bij straatprotesten zijn honderden aanhangers van Mursi gedood. Duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zitten in de gevangenis, vele honderden hebben de doodstraf gekregen.

Bekijk de ligging van El-Mahalla El-Kubra op de kaart:


View Larger Map

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte