De politie in China heeft in de autonome regio Xinjiang 23 terroristische en extremistisch-religieuze groeperingen opgerold.

Dat meldt het Chinese Xinhua News Agency. Na de recente aanslag op een Chinese markt in Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang, kondigde de Chinese regering een antiterrorisme-operatie aan die een jaar moet gaan duren. 

Volgens de politie zijn bij huiszoekingen in de provincie meer dan tweehonderd explosieven in beslag genomen. In de afgelopen maand zijn ook meer dan tweehonderd mensen aangehouden in Xinjiang. Veel van de arrestanten zouden tussen de twintig en dertig jaar oud zijn, en geleerd hebben hoe zij een bom moeten maken. 

Oeigoeren vormen een belangrijke, maar in omvang slinkende, minderheid in Xinjiang. Veel van de Oeigoeren voelen zich gediscrimineerd door de Chinese overheid en de dominante etnische Han-Chinezen en sommigen willen zich afscheiden van China. 

Na recente aanslagen, waaronder de aanval in Ürümqi en een aanslag bij een metrostation in Kunming waarbij 29 mensen werden doodgestoken, wijst de Chinese overheid steevast in de richting van de separatisten uit Xinjiang. 

Lees ook: Onderdrukt of niet, toekomst Oeigoeren China ziet er somber uit