Voormalig minister van financiën Oscar Ivan Zuluaga lijkt in de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen de meeste stemmen te hebben gekregen.

Dat blijkt zondag na telling van 74 procent van de stemmen.

Genoeg om een tweede stemronde te vermijden is dat echter niet. Zuluaga leidt met 29 procent en zal het in de tweede ronde opnemen tegen president Juan Manuel Santos, die net onder de 26 procent bleef.

Een absolute meerderheid van de stemmen was nodig om direct tot president te worden gekozen. Nu dat niet het geval is, volgt een tweede ronde. Die zal op 15 juni plaatsvinden. Santos leek vooraf af te gaan op een herverkiezing, maar de vredesonderhandelingen die hij voert met de extremisten van de FARC-guerrilla lijken hem nu de kop te kosten.

Zuluaga heeft aangegeven direct de onderhandelingen met de FARC stoppen tot de rebellengroep een eenzijdig staakt-het-vuren accepteert. "Een democratisch gekozen staat onderhandelt niet met terroristen", zegt hij in the Guardian.

Tanja Neijmeier

Santos' regering onderhandelt sinds november 2012 op Cuba met de FARC-delegatie onder wie de Nederlandse Tanja Neijmeier. Vorige week kwam een akkoord over het stoppen van de drugshandel tot stand.

De gesprekken verlopen traag en de moeilijkste onderwerpen moeten nog worden besproken. Santos denkt dat alles eind dit jaar is geregeld, maar veel kiezers geloven er niet meer in.

Als de van origine extreemlinkse FARC-beweging uit de jaren zestig eindelijk de wapens neerlegt, lijkt Colombia voor het eerst sinds de jaren veertig vrede te bereiken. De in augustus 1951 in de hoofdstad Bogota geboren Santos zei pas ''nog nooit in zijn leven een dag te hebben gekend waarop mijn land vrede kende''.