De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag een verrassingsbezoek gebracht aan Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Met het bezoek wilde Obama de strijdkrachten bedanken die na bijna dertien jaar oorlog hun vertrek uit Afghanistan voorbereiden.

De Afghaanse president Hamid Karzai had geweigerd om Obama te vergezellen tijdens het bezoek. Dat hebben bronnen binnen het Witte Huis laten weten.

''We hadden geen ontmoeting met president Karzai of een bezoek aan het paleis gepland, want deze reis focuste op het bedanken van onze troepen. We hebben hem de kans geboden naar de militaire basis Bagram te komen, maar we waren niet verrast toen hem dat op zo'n korte termijn niet lukte", aldus de bron.

Op Bagram, de belangrijkste Amerikaanse luchtmachtbasis in Afghanistan, kreeg Obama een militaire briefing, sprak hij met troepen en bezocht hij gewonde soldaten. De countryzanger Brad Paisly was meegereisd om de militairen te entertainen.

Overeenkomst

Obama hoopt dat de VS en Afghanistan een gezamenlijke veiligheidsovereenkomst kunnen ondertekenen zodra Afghanistan een nieuwe president heeft, liet hij weten. In dat geval blijft na 2014 slechts een beperkt aantal Amerikaanse strijdkrachten in het Aziatische land achter, voornamelijk voor trainingsdoeleinden en antiterroristische operaties.

Vorige maand waren er al verkiezingen in Afghanistan, maar toen kreeg geen van de kandidaten voldoende stemmen om Karzai op te volgen. In juni volgt een nieuwe ronde.

Memorial Day

Obama's vierde bezoek aan Afghanistan vond bewust dit weekend plaats, het weekeinde voor Memorial Day. Maandag worden in de Verenigde Staten alle militairen herdacht die zijn omgekomen toen ze hun land dienden.

Critici zien Obama's bezoek waarschijnlijk als een poging om ophef onder militaire veteranen te temperen. Openbare medische instellingen in Amerika werden er onlangs van beschuldigd niet op tijd voldoende zorg voor veteranen te hebben geleverd. De president benadrukte dat de VS hun ''heilige plicht'' zullen blijven vervullen om veteranen te helpen.