De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra zit niet langer in militaire detentie. Dat melden de BBC en CNN op basis van legerbronnen. 

Volgens voormalige medewerkers van Shinawatra heeft ze echter nog geen volledige bewegingsvrijheid.

Donderdag pleegde het Thaise leger een staatsgreep. Vrijdag rekenden de coupplegers circa honderd politici in, onder wie Shinawatra.

De junta liet toen weten dat ze werd vastgehouden op een legerkazerne buiten de hoofdstad Bangkok. Ook werd gezegd dat ze maximaal een week zou worden vastgehouden.

Koninklijk decreet

Het koninklijk paleis van Thailand erkent de junta waarschijnlijk. Naar verwachting komt er maandag een koninklijk decreet dat generaal Prayuth Chan-ocha benoemt tot leider van de Nationale Raad voor Vrede en Orde, de zelfgekozen naam van de coupplegers.

Dit heeft de krant Bangkok Post zondag gemeld. In het legerhoofdkwartier wordt maandag een ceremonie gehouden waar Prayuth zijn koninklijke benoeming ontvangt. Daarna spreekt hij het Thaise volk toe via de tv. Dan heeft hij het naar verwachting over een nieuwe, voorlopige grondwet en een overgangsregering. Prayuth had zichzelf vrijdag al tot premier benoemd.

Prayuth had koning Bhumibol al per brief over de staatsgreep geïnformeerd. Na de staatsgreep van 2006 hadden de generaals de monarch ook om een audiëntie gevraagd. Dit keer zagen zij daarvan af. De koning is 86 jaar oud en heeft een broze gezondheid.