De schutter van de schietpartij zaterdag in het Joods Museum in Brussel heeft vermoedelijk alleen geopereerd. Hij was goed voorbereid en gewapend, zo tonen camerabeelden aan.

Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie zondag tijdens een persconferentie in Brussel bekendgemaakt.

Camerabeelden van de dader zijn zondagmiddag door de politie vrijgegeven. De autoriteiten roepen de bevolking op de nog voortvluchtige dader te identificeren.

De politie verspreidde twee foto's, één in kleur. Op de zwartwit foto is te zien hoe de man een Kalashnikov-geweer richt. De andere foto toont de man aan, lopend op straat.

De politie gaf de volgende omschrijving: de dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en hij verplaatst zich soepel. De man droeg een pet van donkere kleuren, lichtblauwe bovenkleding, een donkere broek en donkere schoenen.

De man had twee tassen bij zich. De politie liet verder weten dat de man te voet is gevlucht.

Bekijk bewakingsbeelden van de dader:

Motief

Justitie laat verder weten dat er op dit moment geen enkel motief wordt uitgesloten. Het kan dus een terroristische of antisemitische aanslag zijn geweest.

De drie dodelijke slachtoffers zijn een stel uit Israël en een Française. Een man uit België verkeerde in zeer kritieke toestand. Persbureau AFP spreekt zondag van een vierde slachtoffer met dodelijke afloop, het Belgische Openbaar Ministerie heeft dit echter tegengesproken.

De politie roept media op geen geruchten te publiceren om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Ook is opgeroepen tot terughoudendheid, omdat nog niet alle familieleden op de hoogte zijn gebracht van het overlijden van hun naaste.

Premier Elio Di Rupo heeft zondag telefonisch contact gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse president François Hollande. Hij bracht hen zijn medeleven en steun over.

Waakzaam

De Nederlandse overheid moet extra waakzaam zijn om aanslagen zoals bij het Joods Museum in Brussel te voorkomen. Die oproep doet het Centraal Joods Overleg (CJO) zondag. Volgens het CJO was de schietpartij in Brussel waarschijnlijk een antisemitische aanslag.

In een verklaring betuigt het overlegorgaan, waarin acht Joodse organisaties zijn verenigd, zijn diepe medeleven aan de familie van de slachtoffers en ''met de gehele Joodse gemeenschap in België".

Een van de acht organisaties binnen het CJO, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, zegt dat in Europa een ''sfeer van Jodenhaat is geschapen waarin een intens laffe daad als de aanslag op het Joods Museum kon plaatsvinden".

Het verbond verwijst onder meer naar de ''infame" Franse cabaretier Dieudonné, wiens omstreden grappen vaak een antisemitisch karakter hebben.

Amsterdam

De politie in Amsterdam is waakzamer dan anders rond Joodse instellingen, maar ziet nog geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat zei woordvoerster Ellie Lust zondag. ''Zolang niet duidelijk is of de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel een antisemitische achtergrond heeft, zien wij geen aanleiding voor extra maatregelen."

Wel staat er een politiebusje bij het Joods Historisch Museum, op initiatief van het wijkteam, aldus Lust. In het museum is zondag een themamiddag met prominente sprekers rond de Joodse humanitaire organisatie Joint Distribution Committee (JDC).

Aanslag Brussel is 'tragische misdaad'