Bij explosies in een haven in Djibouti zijn zaterdag zes Nederlandse militairen lichtgewond geraakt. De bemanningsleden van de Zr. Ms. De Zeven Provinciën maken het goed.

Het luchtverdedigings- en commandofregat met ruim 200 bemanningsleden neemt tot eind augustus deel aan de antipiraterijmissie Atalanta in de wateren rond Somalië. Hier volgt een profiel van die missie.

Naam: European Union Naval Force - Operation Atalanta

Missie loopt sinds: december 2008

Nederlandse bijdrage: Zr. Ms. De Zeven Provinciën met 220 koppen aan boord. Het luchtverdedigings- en commandofregat blijft tot eind augustus actief voor de missie. Het staat onder bevel van kapitein-luitenant ter-zee Ruud Schoonen. Het vertrok begin mei uit Den Helder.

Mandaat: Afschrikken, verhinderen en onderdrukken van piraterij voor de kust van Somalië, bescherming van schepen van het Wereldvoedselprogramma van de VN, beschermen van koopvaardijschepen en het monitoren van de visserij voor de kust van Somalië.

Deelnemende landen: Varieert voortdurend door roulatiesysteem. Gemiddeld telt de missie 1200 man personeel, 4 tot 7 schepen en 2 tot 3 patrouille- en verkenningsvliegtuigen. Het operationele hoofdkwartier is in het Britse Northwood gevestigd.

Duurt tot: Huidig mandaat loopt tot december 2014.