Hoewel de Nederlandse regering financieel al fors heeft bijgedragen aan de hulp aan Syrië, de houding van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is stuitend als het gaat om de vluchtelingen die naar Nederland komen.

Dat stelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, tegenover NU.nl.

"Nederland heeft het Vluchtelingenverdrag getekend, dus dat betekent dat de mensen die vallen onder de Conventie van Geneve en dus het predicaat vluchteling horen te krijgen, dat wij hen moeten opvangen. Dat is onze plicht.

Ceelen vraagt daarom om meer begrip van de regering, maar ook van het Nederlandse volk.

"Het land is in een oorlog verwikkeld die zo akelig is dat de helft van de bevolking op de vlucht geslagen is. Ik zou een beroep willen doen op de gastvrijheid en vrijgevigheid van Nederland. Deze mensen komen niet zomaar hierheen."

Hulp

De problemen in en rondom Syrië worden met de dag groter, en het is volgens Ceelen tegelijkertijd steeds moeilijker om hulp van de internationale gemeenschap te krijgen. 

"De internationale gemeenschap heeft al veel geld bij elkaar gelegd, maar de rek is er inmiddels uit. Het is steeds moeilijker om geld voor hulpverlening bij elkaar te krijgen en het westen houdt vluchtelingen zoveel mogelijk buiten de deur."

De economische crisis is wat veel landen van meer steun weerhoudt. "We kruipen langzaam uit de crisis en dat zie je terug in de mogelijkheden die onze regering heeft om bij te dragen aan het vluchtelingenprobleem. Daarnaast zie je het ook bij de burger, die heeft het ook moeilijk en moet bezuinigen."

Nacht

Desondanks zijn er dit jaar meer deelnemers voor de Nacht van de Vluchteling die Stichting Vluchteling komende week organiseert. In de nacht van donderdag op vrijdag lopen zo'n twaalfhonderd mensen in veertig kilometer van Rotterdam naar Den Haag om geld op te halen voor de Syrische vluchtelingen. In 2013 liepen er nog maar zeshonderd mensen mee aan de tocht.

Het bedrag, ruim 370.000 euro, wat de deelnemers inmiddels via sponsors hebben opgehaald, is eveneens hoger dan dat van vorig jaar. Toen werd er 160.000 euro opgehaald.

Hoewel het volgens Ceelen niet te bevatten is welke ontberingen vluchtelingen in een land als Syrië moeten doorstaan, is er bewust voor een flinke tocht in het holst van de nacht gekozen. "Op deze manier kunnen we de deelnemers een klein beetje het gevoel meegeven wat het betekent om tegen al je fysieke grenzen en je slaap op te moeten boksen."

Bekijk een deel van het interview:

Nijpend

De oorlog in Syrië duurt nu al zo'n drie jaar, en zolang er geen oplossing wordt gevonden voor het conflict, wordt de situatie voor de vluchtelingen steeds nijpender. Inmiddels zijn ongeveer 6,5 miljoen mensen binnen Syrië op de vlucht, en buiten het land zijn er rond 2,7 miljoen geregistreerde vluchtelingen.

Ceelen: "Dat betekent dat het er in realiteit waarschijnlijk nog veel meer zijn, omdat veel mensen er, om uiteenlopende redenen, voor kiezen zich niet te registreren. De totale bevolking van Syrië is zo'n 21 tot 22 miljoen dus reken maar uit, dat betekent dat bijna de helft op de vlucht is."

Het geld dat wordt opgehaald tijdens de Nacht van de Vluchteling lijkt in dat perspectief slechts een druppel op de gloeiende plaat. "Maar heleboel druppels op de gloeiende plaat maken een niet meer gloeiende plaat", stelt Ceelen. "Iedere euro kan van levensbelang zijn dus is iedere euro meer dan welkom."

Internationale hulp

Vooral in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak worden de miljoenen vluchtelingen tot nu toe opgevangen. Voor deze landen heeft Ceelen niets dan lof. Maar ook voor hen is de rek er inmiddels uit. De vluchtelingenstromen brengen namelijk niet alleen heel veel kosten, maar ook grote risico's met zich mee.

Ceelen: "Je ziet bijvoorbeeld dat in de grensgebieden steeds vaker aanslagen plaatsvinden. De verschillende bevolkingsgroepen uit Syrië vluchten naar Libanon en botsen met groeperingen daar. Zo leek Hezbollah in Libanon redelijk stabiel, maar die sluit zich nu aan bij strijd in Syrië. Conflicten tussen verschillende groepen ontstaan over de grens heen."

Ceelen vindt het dan ook niet zo gek dat na drie jaar het geduld van een land als Libanon een keer op raakt. "Ze zien dat westerse landen de vluchtelingen alleen maar buiten willen houden. Dan hebben zij ook zoiets van: 'Ho, ho, wij krijgen het probleem in volle omvang op ons bord en waar zijn jullie?'"

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië