''De moord op de bezoekers van het Joods Museum in Brussel is het resultaat van constante opruiing tegen de Joden en hun staat.'' Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd na de dodelijke aanslag.

''Laster en leugens tegen de staat Israël worden nog steeds gehoord op Europese bodem, zelfs terwijl misdaden tegen de menselijkheid en moorden in onze regio systematisch worden genegeerd'', vervolgt de premier van Israël. ''Onze reactie op deze hypocrisie is om constant de waarheid te zeggen en een niet aflatende strijd tegen terreur te voeren.''

President José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft ook zijn medeleven geuit aan de families van de slachtoffers. De Portugees noemde de aanslag een ''tragische misdaad''.

''Ik veroordeel ten zeerste dat deze vreselijke daad gericht lijkt tegen een religieus symbool in het hart van de hoofdstad van Europa'', aldus Barroso. ''Dit was een aanval tegen de Europese waarden die wij niet kunnen aanvaarden.''

Het musem zelf zegteen ''immense tragedie'' te beleven. Ze melden datmen door ''een echte schokgolf'' is getroffen. Een onbekende schutter schoot zaterdagmiddag twee vrouwen en een man dood in het museum. Een tweede man raakte levensbedreigend gewond.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn Belgische collega Didier Reynders gecondoleerd met de slachtoffers van ''wat lijkt op een laffe aanslag bij het Joods Museum in Brussel''.

''Heb hem laten weten dat ik geschokt ben door de aanslag en dat wij in Nederland meeleven met de slachtoffers en hun dierbaren'', meldt Timmermans.

Premier Mark Rutte heeft zondagochtend gebeld met zijn Belgische collega Elio Di Rupo. In het telefoongesprek heeft Rutte zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslag zaterdag bij het Joods Museum in Brussel, zo heeft de RVD gemeld. Bij de schietpartij vielen drie doden.

Politici

Ook andere Nederlandse politici spreken via de sociale media hun afschuw uit over de gebeurtenissen, zoals D66-leider Alexander Pechtold, VVD-Kamerlid Helma Neppérus en de Europese lijsttrekkers Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en Marcel de Graaff (PVV).

De ChristenUnie en de SGP hebben zaterdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van de aanslag in Brussel. Ze willen onder meer weten wat de gevolgen zijn voor het dreigingsniveau voor joodse Nederlanders en joodse instellingen.