Bij explosies in een haven in Djibouti zijn zaterdag zes Nederlandse militairen lichtgewond geraakt. 

De bemanningsleden van de Zr. Ms. De Zeven Provinciën waren rond 19.00 uur Nederlandse tijd aan het 'passagieren' in Djibouti-Stad toen twee luide ontploffingen klonken in een restaurant waar veel westerse mensen komen. Volgens persbureau Reuters gaat het om een dubbele granaataanval.

De militairen zijn er niet slecht aan toe, benadrukt en woordvoerster van het ministerie van Defensie. ''Ze hebben zelf naar huis kunnen bellen en zijn aan boord gecontroleerd en behandeld."

Er vielen ook twee doden bij de aanvallen en naast de Nederlanders nog enkele gewonden. ''Dit is een criminele daad. We hebben twee doden en elf gewonden'', aldus kolonel Omar Hassan van de politie in Djibouti. Het is niet bekend welke nationaliteit de doden hebben.

Antipiraterijmissie

Het zestal Nederlanders kan de missie gewoon voortzetten en het marineschip bevond zich zaterdagavond alweer op zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat met ruim 200 bemanningsleden neemt tot eind augustus deel aan de antipiraterijmissie Atalanta in de wateren rond Somalië. Djibouti ligt daar in de buurt, aan de Golf van Aden. Dat is een van de drukstbevaren scheepsroutes in de wereld, waar piraterij veel voorkomt.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

In een reactie laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weten blij te zijn dat de verwondingen meevallen en dat iedereen veilig aan boord van het schip is.

Djibouti is een belangrijke partner van de EU-antipiraterijmissie Atalanta en een logistiek centrum voor de missie. Marineschepen ingezet voor Atalanta laden en lossen in de haven van het kleine en arme Oost-Afrikaanse land. De Europese Unie steunt onder meer de marine en kustwacht van Djibouti.

In de voormalige Franse kolonie zijn ook nog bases van de Fransen en Amerikanen. De ongeveer 4.000 Amerikaanse militairen bestrijden vanuit het land terroristische bewegingen in Somalië en Jemen. De minister van Buitenlandse Zaken van Djibouti zei begin dit jaar nog dat zijn land een belangrijk doelwit is voor al-Shabaab, de terroristische beweging in Somalië die banden heeft met al-Qaeda.

Achtergrond: Wat de Zr.Ms. De Zeven Provinciën in Djibouti doet