Bij een schietpartij bij het Joods Museum in Brussel zijn zaterdagmiddag zeker drie doden gevallen. Een man ligt met zware verwondingen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Twee van de drie doden die zaterdag vielen zijn een Israëlisch stel. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het derde dodelijke slachtoffer zou een vrijwilliger van het museum zijn.

De politie in Brussel heeft zaterdag in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij een arrestatie verricht, maar de man na een aantal uur weer vrijgelaten. 

De opgepakte man heeft tegenover de politie erkend dat hij op het moment van de aanslag op de noodlottige plek aanwezig was. Hij wordt gezien als getuige.

De schutter zelf is nog niet opgepakt. Het Brussels parket hoopt op basis van camerabeelden een goede persoonsomschrijving van de dader te kunnen krijgen.

Aanslag

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was op het moment van de schietpartij in de buurt. Hij twitterde dat het ging om een aanslag. Volgens de woordvoerder van de minister kwam een vrouw met een kind naar hem toe lopen, die zei dat er in de Miniemenstraat, enkele meters verderop, werd geschoten.  

Daarop zou de minister met enkele collega's zijn gaan kijken, meldt De MorgenDe minister zou volgens het medium vervolgens de hulpdiensten hebben gealarmeerd, die enkele minuten later massaal ter plaatse waren. Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat het waarschijnlijk om een antisemitische aanslag gaat.

Audi

Volgens Franstalige media stopte een audi bij het Joods Museum, waarna een passagier uitstapte en het vuur opende op voorbijgangers, terwijl de chauffeur wegreed met de wagen.

Volgens Het Laatste Nieuws zouden er twee vrouwen en een man zijn overleden bij de schietpartij, die rond 15.50 uur begon. Volgens het medium zou de nummerplaat van de auto zijn genoteerd door een getuige. Er zouden ook beelden van de dader zijn op een veiligheidscamera.

Ooggetuigen zeiden tegen de VRT dat er twee lichamen op de stoep voor het museum lagen. Het derde slachtoffer zou in het museum zijn doodgeschoten.

Symbolisch

Premier Elio Di Rupo van België heeft zaterdagavond de aanslag scherp veroordeeld. ''Wat ook de exacte omstandigheden van deze schietpartij zijn, er vielen vier onschuldige slachtoffers op een zeer symbolische plaats'', aldus Di Rupo.

''De regering spreekt al haar steun uit aan de joodse gemeenschap van dit land'', vervolgde de premier. ''Alle Belgen, wat hun afkomst ook is, staan verenigd en zijn solidair nu we geconfronteerd worden met deze aanval op de Joodse cultuur.''

Beveiliging

Joodse gebouwen in België worden naar aanleiding van de aanslag extra bewaakt. Ook in Nederland worden naar aanleiding van de aanslag op het Joodse Museum in Brussel is de beveiliging van joodse gebouwen in Nederland aangescherpt. Dat zei CIDI-directeur Esther Voet op Radio 1.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet desgevraagd weten momenteel geen informatie te hebben die noopt tot verscherpte bewakingsmaatregelen in Nederland. ''Maar we houden de situatie altijd nauwlettend in de gaten'', aldus een woordvoerder. Daartoe heeft het ministerie contacten met inlichtingendiensten en buitenlandse autoriteiten.

Debat

Het tv-debat in België aan de vooravond van de verkiezingen is zaterdag afgeblazen naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Brussel. Dat hebben de zes lijsttrekkers die met elkaar in debat zouden gaan gezamenlijk besloten.

Het debat zou zaterdagavond laat bij de zender VTM worden uitgezonden.

Aanslag Brussel is 'tragische misdaad'