De sancties die Westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld zijn "contraproductief".

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag tijdens het internationale economische forum in Sint-Petersburg, aldus persbureau ITAR-TASS.

De sancties zijn volgens Poetin ook in strijd met het internationaal recht en bedreigen de veiligheid van Rusland. Over Oekraïne zei de president dat hij de verkiezingsuitslag zal respecteren. Al had Poetin liever gezien dat er een nationaal referendum was gekomen dat zou hebben geleid tot een nieuwe grondwet.

"We zijn bereid tot constructieve gesprekken met Oekraïne", zei Poetin over gasprijsonderhandelingen met de nieuw gekozen Oekraïense leiders. "Maar die zouden niet gedomineerd moeten worden door eisen en ultimatums."

Tijdens de persconferentie was de Russische leider wel te spreken over de relatie tussen China en Rusland. Ook met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei hij altijd een compromis te kunnen vinden, "zelfs bij controversiële onderwerpen".

Merkel liet tijdens een partijcongres in Worms weten dat het belangrijk is dat Duitsland "de hand blijft uitsteken naar Rusland". Het is belangrijk om te "blijven praten", ook al zijn beide landen het niet eens over de situatie in Oekraïne.