Op de laatste campagnedag voor de Egyptische presidentsverkiezingen zijn voor- en tegenstanders van de Moslimbroederschap in meerdere steden op de vuist gegaan.

Zowel in Caïro als in Fayoum liet een betoger het leven, meldt het ministerie van volksgezondheid. Minstens 23 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Na het vrijdaggebed raakten demonstrerende aanhangers van de Moslimbroederschap in de hoofdstedelijke wijk Matareya slaags met hun tegenstanders, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. De rivalen van de Broederschap zouden het vuur op de islamisten hebben geopend.

Verscheidene Moslimbroeders beweren echter dat ordetroepen in burger de fatale schoten losten. De gebruikte munitie zou dat bewijzen.

Fayoum

Niet alleen in het noordelijke stadsdeel van Caïro ging het mis, maar ook in Fayoum. In die woestijnstad, die een kilometer of tachtig ten zuidwesten van de hoofdstad ligt, vielen een dode en meerdere gewonden.

Egypte kiest maandag en dinsdag een nieuwe president. De gedoodverfde winnaar, gewezen legerleider Abdel-Fattah el-Sissi, heeft in de aanloop naar de stembusgang de touwtjes in Egypte stevig in handen genomen. De vrijheid van meningsuiting, pers en verkiezing staat onder druk.

Diepe zorg

Vrijdag ontdekte de gematigd-islamistische columnist Fahmi Huwaidi op het vliegveld dat hij Egypte niet meer mag verlaten. Huwaidi hekelde in zijn werk voor onder meer nieuwszender Al-Jazeera en de krant El-Shorouk de afzetting van president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, door het leger.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten sprak zijn 'diepe zorg' uit over de persvrijheid in Egypte en wees erop dat er minstens zestien journalisten in het gevang zitten. Sinds de afzetting van Morsi, in juli vorig jaar, zouden bovendien zes journalisten zijn vermoord.

Waarnemers van de Europese Unie lieten eerder weten dat zij niet, zoals voorgenomen, ook buiten de hoofdstad de verkiezingen konden volgen. Hun bagage was op het vliegveld in beslag genomen. Daarop kreeg de 150-koppige EU-delegatie de bagage terug, zodat zij nu toch ook op stembureaus in het Egyptische binnenland een kijkje zullen nemen.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte