Een twintigtal pro-Russische separatisten en een Oekraïense militair zijn gesneuveld bij hevige gevechten in het Oost-Oekraïense Roebizjne. Dat zegt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Ongeveer vijfhonderd rebellen in hinderlaag zouden donderdagavond een konvooi van het regeringsleger hebben verrast.

Beide vuurgevechten vonden even buiten de provinciestad, die ten noordoosten van Donetsk ligt, plaats. Bij de tweede schermutseling, vrijdagochtend, vond volgens het ministerie een militair de dood en viel onder diens strijdmakkers een twintigtal gewonden.

In Karlivka, niet ver van Donetsk, zijn volgens een rebellenleider vrijdag tien militairen gesneuveld. Volgens de opstandeling, die zich Dmitri laat noemen, verloor hij zelf vier strijders en kwamen ook twee burgers om.

Paramilitairen

Verslaggevers van persbureau AP troffen bij een uitgebrand café in het plaatsje de lijken van twee soldaten aan. Inwoners van Karlivka beweren dat regeringsgezinde paramilitairen er de stellingen van pro-Russische strijders hadden aangevallen.

Ook in Slovjansk houden de vijandelijkheden aan. Het Oekraïense leger nam er wraak voor salvo's van de pro-Russische bezetters van de stad en schoten verscheidene huizen in puin. Of er ook slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne