Rusland en China hebben donderdag in de VN-Veiligheidsraad een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Syrië door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag geblokkeerd. 

Het is sinds het begin van de oorlog al het vierde veto van Rusland en China.

Moskou is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en had eerder deze week al aangekondigd zijn veto te zullen gebruiken.

Nederland en tientallen andere landen hadden maandag in een brief aangedrongen op een ICC-onderzoek naar Syrië. Het Arabische land is niet aangesloten bij het hof in Den Haag. Daarom kan zo'n onderzoek alleen als de VN-Veiligheidsraad daartoe opdracht geeft.

Mensenrechtenorganisaties hebben boos gereageerd op de blokkade door Rusland en China. Volgens Human Rights Watch worden de Syrische oorlogsslachtoffers verraden. Amnesty noemt het veto ''hardvochtig''.

Onschuldig

Plaatsvervangend secretaris-generaal Jan Eliasson van de VN liet weten dat ''het duidelijk is dat geen van de partijen in deze tragedie onschuldig is''. Volgens hem verliest de Veiligheidsraad en de hele VN geloofwaardigheid als de leden van de raad het niet eens kunnen worden over maatregelen om ''enige verantwoording'' af te laten leggen voor de voortdurende misdaden''.

In 3 jaar burgeroorlog zijn al ongeveer 160.000 Syriërs omgekomen. Oorlogsmisdadigers worden in het land zelf tot nu toe niet gestraft. Nederland en de andere briefschrijvers vinden dat alle VN-leden een ICC-onderzoek naar Syrië zouden moeten steunen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië