Bij een aanslag op een Chinese markt in Ürümqi, de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang, zijn donderdagochtend (Nederlandse tijd) 31 mensen omgekomen. 

Dat meldt persbureau AP. Ruim negentig mensen zijn gewond geraakt. 

Volgens een Chinees persbureau gooiden inzittenden van twee busjes explosieven uit het raam, voordat ze op elkaar botsten en een grote explosie veroorzaakten. Ooggetuigen stellen vier of vijf explosies te hebben gehoord.

De situatie in de regio is momenteel zeer gespannen. Een belangrijke minderheid in het gebied, de Oeigoerse gemeenschap, vindt dat ze gediscrimineerd wordt. Bij een aanval op een treinstation in de stad kwamen vorige maand drie mensen om, onder wie twee daders. Tientallen mensen raakten gewond.

In Kunming staken acht mannen begin maart 29 mensen dood. Ook toen wees de regering snel in de richting van de Oeigoeren. Volgens de Chinese regering wordt de Oeigoerse gemeenschap, een moslimminderheid, beïnvloed door islamistische bewegingen buiten China. Dat zou leiden tot terrorisme in het land.

Oeigoeren hebben sinds de jaren 50 steeds meer Han-Chinezen naar hun gebied zien komen. Binnen de gemeenschap bestaat wroeging over het feit dat de Oeigoerse minderheid steeds kleiner wordt, en dat Han-Chinezen hogere maatschappelijke en politieke functies krijgen.

De Chinese overheid verklaarde donderdag in reactie op de meest recente aanslag dat de "de arrogantie van gewelddadige terroristen zal worden vernietigd".

Onderdrukt

Sophie Richardson, hoofd van de China-afdeling van Human Rights Watch, stelt tegenover NU.nl dat Oeigoeren al tientallen jaren worden gediscrimineerd en onderdrukt. 

Richardson beschrijft een proces van 'sinificatie': China wil dat de Oeigoeren 'verchinezen' en dat de Oeigoerse cultuur in groeiende mate ondergeschikt wordt aan de Chinese.

"China lokt al lange tijd Han-Chinezen naar het gebied, om zo de Oeigoerse minderheid te marginaliseren", aldus Richardson. Volgens haar migreren duizenden Han-Chinezen per jaar onder aanvoering van de staat naar Xinjiang. En elk jaar wordt dat aantal migranten groter.