Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen heeft tijdens een debat over Europa dinsdagavond in Marseille voor opschudding gezorgd. 

De Franse politicus sprak over de vloedgolf van migranten naar Europa en de ''demografische explosie in de wereld'' en zei daarbij dat ''meneer ebola dat in drie maanden kan regelen''.

Dat was een verwijzing naar het dodelijk ebola-virus dat de afgelopen maanden mensenlevens heeft geëist in West-Afrika. Mensen die ziek worden sterven een gruwelijke dood.

Jean-Marie Le Pen (85) is erevoorzitter van het nationalistische Front National. Zijn dochter Marine Le Pen leidt de partij. De oude Le Pen is vaak in opspraak geweest vanwege discriminerende uitspraken.

In december werd hij nog tot een boete veroordeeld omdat hij met een 'grapje' had gesteld dat Roma van nature dieven zijn.

De PVV werkt in Europa samen met Front National. Beide partijen zijn anti-EU en willen de migratie inperken. ''Als die uitspraak door hem is gedaan, dan is het een onzinnige en te verwerpen uitspraak die de PVV nooit zal doen'', liet Wilders woensdag in een reactie weten. ''Gelukkig is Marine Le Pen de baas bij het Front National.''