Een man is opgepakt voor de gewelddadige overval op een kantoor van waardetransporteur Brink's in Amsterdam in juni 2011. Ali Agharbiou (36) werd in Marokko gearresteerd. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag bevestigd. Agharbiou stond op de nationale opsporingslijst van de politie.

Agharbiou wordt verdacht van ''betrokkenheid'' bij de overval, maar het is niet bekend wat hij precies zou hebben gedaan. Het is ook niet duidelijk wanneer hij is gearresteerd en hoe de politie hem op het spoor is gekomen. Hij zit vast in Marokko. Dat land levert geen onderdanen uit. Het is daarom onzeker of hij naar Nederland wordt gebracht.

Bij de zeer gewelddadige overval op het depot van Brink's bliezen de daders een gat in de gevel met de springstof pentriet. Dreigend met vuurwapens maakten ze 12 miljoen euro buit. Tijdens hun vlucht schoten ze met automatische wapens op de politie.

Een van de twee vluchtauto's crashte op de A2 tussen Utrecht en Zaltbommel. Ongeveer de helft van de buit ging daarbij in vlammen op, de andere helft is spoorloos gebleven.

Na het ongeluk kaapten de overvallers de auto van een voorbijganger. Bij Eindhoven raakte de politie de vluchtende rovers kwijt. Volgens de politie was het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen bij de overval en de vlucht.

De politie pakte al eerder twee mannen op in verband met de overval op Brink's, maar moest hen vrijlaten wegens gebrek aan bewijs.

Juwelen

Agharbiou werd met drie anderen gearresteerd. Volgens de Marokkaanse autoriteiten wordt het viertal ook verdacht van ''een grote diefstal van juwelen op een Europese luchthaven''. Het gaat volgens België om de diamantenroof op het vliegveld van Brussel vorig jaar.

Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen drongen toen het luchthaventerrein binnen en reden naar een vliegtuig. Ze gingen ervandoor met 37 miljoen euro aan diamanten.

Het is niet bekend of Agharbiou ook wordt verdacht van de grote diamantroof op Schiphol in 2005. De daders maakten toen voor 75 miljoen euro aan juwelen en diamanten buit. Daarmee geldt de overval als een van de omvangrijkste uit de geschiedenis.