Bij een demonstratie tegen de omstreden bijeenkomst van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan in Keulen zaterdag worden meer dan 30.000 betogers verwacht uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Dit hebben de organisatoren dinsdag laten weten.

De Erdogan-aanhangers verwachten tijdens hun manifestatie eveneens zo'n 30.000 mensen. De politie zal massaal op de been zijn om een confrontatie tussen beide kampen te voorkomen. Tal van Duitse politici zien niets in de komst van Erdogan.

In Turkije worden op 10 augustus presidentsverkiezingen gehouden. Daarbij mogen voor het eerst ook kiezers meedoen die in het buitenland wonen. Waarnemers verwachten dat Erdogan een gooi doet naar de opvolging van de huidige president Abdullah Gül.

Officieel is de bijeenkomst in Keulen geen campagnebijeenkomst, maar een viering van het 10-jarig bestaan van de Turkse vereniging UETD. Critici hekelen dat Erdogan zo kort na de mijnramp met meer dan driehonderd doden zieltjes komt winnen in Duitsland.

Mijnramp

Na de mijnramp in Turkije is het protest tegen de Turkse leider gegroeid. Vorige week werd hij belaagd door betogers toen hij de plaats van de mijnramp bezocht. Een adviseur van de premier schopte zelfs een betoger die al op de grond lag. Erdogan zelf liet zich volgens sommige media zelf ook niet onbetuigd tijdens de opstootjes.

De Turkse regering ligt onder vuur omdat die ondanks waarschuwingen weinig heeft gedaan om de veiligheid in de mijnen te verbeteren. De mijnramp was het dodelijkste mijnongeluk in de geschiedenis van Turkije. Ongeveer driehonderd mijnwerkers zijn omgekomen door de explosie en de brand in de kolenmijn.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis