Het Thaise leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet afgekondigd. Door de rechtspleging in het land over te nemen hoopt het leger "de orde te kunnen handhaven".

Dat meldt persbureau AP. Het leger heeft zichzelf volgens BBC tevens verreikende bevoegdheden toegekend om de orde te kunnen handhaven.

De krijgsmacht heeft met een verklaring op de nationale televisie de bevolking op de hoogte gesteld. Daarbij benadrukte het leger dat er geen staatsgreep wordt gepleegd.

Televisie

Tien televisiezenders in Thailand moeten uit de lucht, zo bepaalde het leger. De satellietzenders moeten op zwart om te voorkomen dat er ''verdraaid nieuws'' wordt uitgezonden dat zorgt voor misverstanden. Het gaat om zowel pro- als antiregeringszenders.

Er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, aldus de verklaring. De beslissing van het leger heeft niets te maken met de regering, maakte kolonel Winthai Suvari duidelijk. "De krijgswet is enkel om de vrede en stabiliteit te herstellen. De regering functioneert nog steeds als gebruikelijk."

Protesten

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al maanden om te verhinderen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komen.

Vorige week openden onbekenden het vuur op een kampement van tegenstanders van de regering. Daarbij vielen drie doden en raakten twintig mensen gewond. Bij soortgelijke incidenten zijn sinds november al zeker 28 mensen omgekomen.

Donderdag dreigde het Thaise leger al met ingrijpen. Generaal Prayuth Chan-ocha zei toen dat de strijdkrachten gedwongen zijn recht en orde te herstellen, als de politieke kemphanen hun conflicten niet met vreedzame middelen beslechten.

Leider Jatuporn Prompan van de pro-regeringsdemonstranten heeft laten weten door te blijven protesteren. "Het is goed", zei Prompan in reactie op de afkondiging van de krijgswet. "We blijven hier en blijven doorgaan met het protest totdat het land weer terug is bij democratische beginselen die leiden tot verkiezingen."

3 augustus

De Thaise interim-premier Niwatthamrong Boonsongphaisan wil verkiezingen op 3 augustus. Hij heeft de kiescommissie gevraagd voor die dag verkiezingen te organiseren, zo liet hij dinsdag weten.

Niwatthamrong liet ook weten dat hij gesprekken voorbereidt met de top van het leger om ''zo snel mogelijk'' een einde te maken aan de crisis in het land.