Dagen voordat de mijnramp in de Turkse stad Soma plaatsvond, waarbij 301 mensen het leven lieten, waarschuwden sensoren al dat er gevaarlijk hoge concentraties dodelijk gas in de mijn waren. 

Dat melden Turkse media maandag. De waarschuwingen maanden medewerkers van het bedrijf echter niet tot actie.

Hürriyet en andere Turkse kranten zeggen te beschikken over informatie die aantoont dat de gevaarlijke gasconcentraties al twee dagen voor de ramp bekend waren. De media maken niet bekend hoe zij aan de gegevens zijn gekomen.

Maandagochtend werden nog twee mensen gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de mijnramp. Hiermee komt het aantal mensen dat dood door schuld ten laste wordt gelegd op vijf. Onder de arrestanten zijn directieleden en toezichthouders van het mijnbedrijf.

Aanvankelijk werden 25 mensen opgepakt voor betrokkenheid bij de ramp, maar de meesten werden weer vrijgelaten. Het mijnbedrijf ontkende vorige week nog nalatig te zijn geweest.

De ramp afgelopen dinsdag was het gevolg van een explosie, die zou zijn ontstaan na een defect in de elektrische apparatuur. De regering zou eerdere klachten over de veiligheid in de mijn hebben genegeerd.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis