Bij het onderzoek naar de mijnramp in het West-Turkse Soma heeft de politie zondag 25 mensen aangehouden. 

Drie van hen zitten nog vast, en worden door de Turkse rechtbank aangeklaagd wegens nalatigheid met ''meerdere doden'' tot gevolg.

Volgens eerste berichten gaat het om een topmanager en twee ingenieurs die bij het mijnbedrijf werkten. Dat is overigens niet bevestigd door de officier van justitie, die een persconferentie hield over de zaak.

Van de overige arrestanten zijn er zes vrijgelaten en worden er zestien nog ondervraagd. De zes die op vrije voeten zijn, kunnen later nog worden aangeklaagd.

Publiek

De rechtbank in Soma waar de arrestanten werden ondervraagd, moest worden afgezet met lint omdat de toestroom van publiek, journalisten en familie van de opgepakte medewerkers onbeheersbaar dreigde te worden.

De Turkse overheid en het mijnbedrijf hebben tot nu toe benadrukt dat de ramp niets te maken heeft met nalatigheid, omdat de mijn regelmatig werd gecontroleerd. Zo zouden er zeker 11 inspecties zijn geweest in de afgelopen 5 jaar.

Defect

In Soma en andere Turkse steden is zaterdag geprotesteerd tegen het veiligheidsbeleid voor de mijnen van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Tientallen betogers zijn aangehouden.

De ramp was het gevolg van een explosie, die zou zijn ontstaan na een defect in de elektrische apparatuur. De demonstranten vinden dat de regering eerdere klachten over de veiligheid in de mijn heeft genegeerd.

Bij de mijnramp van dinsdag vielen 301 doden en ruim honderd gewonden. De reddingsoperatie werd zaterdag definitief gestaak. Minister van Energie Taner Yildiz zei dat alle vermisten waren gevonden.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis