De zoek- en reddingsoperatie in de Turkse steenkolenmijn waar eerder deze week meer dan driehonderd kompels de dood vonden na een explosie en brand, is afgerond. De laatste twee vermiste mijnwerkers zijn gevonden.

Dat heeft de Turkse minister van energie Taner Yildiz zaterdag gezegd.

Het dodental van de mijnramp in Soma, in het westen van het land, staat op 301. Bijna vijfhonderd kompels konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of zijn gered.

"Alle hoeken van de mijn zijn door een groot team uitgekamd en er is geen ander lichaam of levend persoon gevonden", zei Yildiz. "Nu zullen we ons richten op onderzoek en op de vraag wat er met de productie zal gebeuren."

De regering en het mijnbedrijf ontkennen dat de oorzaak van de ramp in Soma gezocht moet worden in nalatigheid. Vanuit de oppositie worden echter vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels.

Een mijnwerker die de ramp overleefde, zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de kompels tijdig waren gewaarschuwd.

In Soma eisen betogers het vertrek van de regering. Toen zij vrijdag tijdens een protestactie met stenen begonnen te gooien greep de politie met traangas en een waterkanon in.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis