Mensensmokkelaars hebben bij de grens tussen Duitsland en Zwitserland bij winterse temperaturen vier uit Syrië gevluchte families uit de auto gezet. Onder de migranten zijn een hoogzwangere vrouw en acht kleine kinderen.

Volgens de politie zijn de twintig Syriërs vrijdagmorgen vroeg uit de bus gezet bij het Beierse Nussdorf am Inn. Ze waren na een tocht over de Middellandse Zee in Zuid-Italië beland. Van daar ging de reis naar Duitsland, waar ze vlak na het passeren van de grens bij maar enkele graden boven nul moesten uitstappen. De busreis kostte de families 6.000 euro.

De vluchtelingen waren onderkoeld en krijgen medische verzorging, voordat ze naar een opvangcentrum gaan.

De Gedächtniskirche in de Duitse hoofdstad Berlijn vangt de komende dagen een groep Afrikaanse vluchtelingen op. Tot en met zondag mogen elf uit Afrika gevluchte mannen in de kapel van de kerk verblijven. Zij sliepen buiten voor de deur, maar dit weekend worden er veel voetbalfans in het centrum verwacht vanwege de Duitse bekerfinale.

De kerk besloot de vluchtelingen binnen te halen, om ze te beschermen. ''Wij hopen dat we de kerk kunnen vertrouwen'', zei een van de vluchtelingen. Zij krijgen ook juridisch advies. De vluchtelingen willen een verblijfsvergunning en hebben daar volgens de kerkraad goede redenen voor.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen