In België is mogelijk een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, een stel criminelen die in de jaren tachtig dood en verderf zaaiden in het land. 

Er is een aanhouding verricht, meldde justitie in het Waalse Charleroi vrijdag. De man die is gearresteerd, is een bekende van justitie. Hij werd veroordeeld voor meerdere misdrijven.

De man zou al in 1997 zijn herkend van compositietekeningen, aldus justitie vrijdag op een persconferentie in het Waalse Charleroi. Hij kon destijds niet in verbinding worden gebracht met de bende, waarop de politie hem weer liet gaan. Na een tip van een man uit het zuiden van Frankrijk is de Belg opnieuw aangehouden.

Justitie zag zich genoodzaakt de persconferentie te houden omdat het nieuws was gelekt. Eigenlijk vond het openbaar ministerie het nog te vroeg om met de arrestatie naar buiten te komen. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Aanslagen

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een reeks bloedige aanslagen op onder meer supermarkten in de wijde omgeving van de stad Nijvel ten zuiden van Brussel.

Er vielen 28 doden. Justitie heeft nooit kunnen achterhalen wie de bendeleden waren en wat hen dreef. Volgens complottheorieën zouden ze van hogerhand zijn beschermd.

Gangster

Volgens Belgische media gaat het bij de verdachte om een gangster van 70 jaar die mogelijk deelnam aan de tweede en dodelijkste golf overvallen in 1985. Hij zou maandag in Brussel zijn aangehouden na een tip van een man uit Frankrijk.

Het is niet de eerste arrestatie in het slepende onderzoek. Maar de personen die eerder werden aangehouden, moesten allemaal worden vrijgelaten door gebrek aan bewijs.

De mogelijke doorbraak lijkt net op tijd te komen. Volgend jaar november, 30 jaar na de laatste overval, verjaart het dossier.

Bende van Nijvel is met raadselen omhuld