Het uiteindelijke dodental als gevolg van de mijnramp in Turkije komt waarschijnlijk boven de driehonderd uit. Er zijn momenteel 284 doden bevestigd en er zitten nog maximaal achttien kompels onder de grond.

Dat zei minister van Energie Taner Yildiz vrijdag.

Hoewel hij het niet hardop zei, leek Yildiz erop te zinspelen dat er geen levende mensen meer uit de mijn zullen worden gehaald. De laatste kompel werd woensdagochtend gered.

Volgens Yildiz woedt de brand in de mijn, die dinsdag werd veroorzaakt door een explosie, nog steeds. Daardoor is er nog steeds sprake van een hoge concentratie van giftige gassen.

Nalatig

Mensen die bij de naleving van veiligheidsvoorschriften in de mijn nalatig zijn geweest, kunnen straffen tegemoet zien, aldus Yildiz. "We zullen ons niks aantrekken van hun tranen."

Het bedrijf dat de mijn bezit ontkende vrijdag nalatig te zijn geweest en zei dat de oorzaak van het ongeluk nog niet bekend is.

De autoriteiten zeiden eerder dat de brand waarschijnlijk is veroorzaakt door een explosie in de stroomvoorziening, maar de manager van de mijn ontkende dit. Volgens de man lag een vonkje waarschijnlijk ten grondslag aan de brand. De eigenaar van de mijn zei vrijdag dat hij zijn eigen geld in het verbeteren van de veiligheid heeft gestoken.

Massabegrafenissen

De eerste massabegrafenissen werden donderdag gehouden. Voor vrijdag staan meer uitvaarten gepland.

Het mijnbouwbedrijf maakte vrijdag bekend dat er ten tijde van de explosie 787 mijnwerkers in het gangencomplex aan het werk waren. 363 mensen konden tijdig uit de mijn komen, 122 anderen liggen met verwondingen in het ziekenhuis.

Bekijk de verklaring van minister Yildiz:

Vrijdaggebed

Tijdens het vrijdaggebed zullen veel Turkse moskeeën in Nederland aandacht besteden aan de mijnramp in het Turkse Soma. De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft de 142 bij de stichting aangesloten moskeeën opgeroepen om ''de overledenen en de nabestaanden mee te nemen in het gebed''.

In Nederland zijn ruim 450 moskeeën. Ongeveer de helft daarvan is in beheer van Turkse organisaties.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis