Iran is bezig met het ontwikkelen van ballistische raketten. Hoewel het land minder materiaal aanschaft voor raketten en nucleaire voorzieningen, is het regime bezig met een uitbreiding van haar raketprogramma. 

Dat staat in een geheim rapport van de Verenigde Naties, ingezien door persbureau Reuters.

De ontwikkeling kan een rem zijn op de atoomgesprekken die zes grootmachten met Iran voeren. In het rapport staat dat Iran heeft besloten slechts een type raket niet meer te testen, terwijl de ontwikkeling van nieuwe raketten onverminderd door lijkt te gaan.

Amerikaanse en Iraanse functionarissen hebben vrijdag gewaarschuwd tegen te hoge verwachtingen van de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran. In Wenen wordt vrijdag opnieuw gesproken over een blijvend akkoord tussen Iran en zes wereldmachten.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat gesprekken zwaar en moeilijk zijn geweest. ''Iran moet nog een aantal grote beslissingen nemen. We zijn bezorgd dat er geen vooruitgang wordt geboekt. Er is weinig tijd''.

De Iraanse minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken liet weten dat er nog ''veel inspanningen'' nodig zijn. Een heet hangijzer is de capaciteit die Iran mag hebben om uranium te verrijken.

Leider

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, zei zondag al dat Iran zijn raketprogramma niet zal inperken.

Een hoge Amerikaanse functionaris liet deze week juist weten dat het raketprogramma bespreekbaar moet zijn in de onderhandelingen, omdat Iran raketten ontwikkelt waarop kernkoppen kunnen worden bevestigd.

Rusland is juist van mening dat de raketten niets met de onderhandelingen te maken hebben.

Verboden

Het ontwikkelen van raketten die kernkoppen kunnen dragen in Iran is in 2010 door de Veiligheidsraad van de VN verboden. Het is een van de vier sancties die Iran werden opgelegd als reactie op de uraniumverrijking en andere nucleaire activiteiten van het land.