Vakbonden in Turkije hebben hun leden opgeroepen om in het hele land te staken, uit protest tegen de omstandigheden waaronder mijnwerkers in het land moeten werken.

Aanleiding is de mijnramp in het Turkse Soma op dinsdag, waarbij voor zover nu bekend 282 mensen om het leven zijn gekomen. Er worden nog 150 mijnwerkers vermist. 

''We roepen de arbeiders van het land op om op te komen voor onze broeders in Soma'', lieten de vakbonden weten.

Met de landelijke staking willen de vakbonden aandacht vragen voor de povere werkomstandigheden in de gevaarlijke mijnen. Volgens de bonden waren de mijnwerkers in Soma kansloos bij de ramp, omdat ze ''werden gedwongen te werken in brute omstandigheden in de jacht naar maximale winst''.

De vakbonden hebben de bevolking ook opgeroepen zich in het zwart te hullen en een mars naar het ministerie van arbeid te houden.

Privatisering

"Diegenen die privatisering najagen, die de levens van werknemers riskeren om kosten te drukken, zijn de schuldigen van de slachting in Soma. Zij moeten verantwoordelijk worden gehouden", schreef een van de vakbonden in een verklaring. De mijn in Soma werd in 2005 geprivatiseerd.

Protesten

Woensdag braken her en der in Turkije gewelddadige protesten uit tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering, die wordt verweten veel te weinig te doen om mijnrampen te voorkomen. Erdogan verkondigde de ramp 'tot in het kleinste detail' te onderzoeken.

Reddingswerkers hebben tot nu toe 363 mijnwerkers weten te redden. De reddingsactie verloopt moeizaam en de kans op meer overlevenden is klein. Er woedt na de explosie van dinsdag nog altijd brand en de mijngangen hangen vol met giftige gassen. Sinds woensdagochtend is er geen levende kompel uit de mijn gered.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis