Het dodental als gevolg van de mijnramp in het Turkse Soma is opgelopen tot 274. 

Dat zegt de Turkse minister van enerigie Taner Yildiz woensdagavond. Daarmee is de mijnramp de ergste in de geschiedenis van het land. 

Het lot van tientallen mijnwerkers die nog in de mijn in Soma zitten is onbekend, maar gevreesd wordt dat zij de ramp niet hebben overleefd.

Reddingswerkers proberen frisse lucht in de mijn te pompen in een poging de kooldioxide en koolmonoxide die in de mijnschachten hangt te verdrijven. 

In de mijn waren op het moment van de ramp dinsdag volgens de autoriteiten 787 mensen aanwezig. Volgens het mijnbouwbedrijf zijn er eerder op de dag zo'n 450 mensen gered. 

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand in de Turkse mijn is geweest. Eerder werd een ontploffing in een stroomcentrale als de oorzaak genoemd.

Bekijk beelden van de mijn:

Ergste

Het ergste mijnongeluk in Turkije tot nu toe gebeurde in 1992. Toen kwamen 263 mijnwerkers om door een gasexplosie in de provincie Zonguldak. 

Het ongeluk in Soma is ook de zwaarste mijnramp wereldwijd sinds 1975, toen in de Indiase Chasnala-kolenmijn ruim 370 mijnwerkers omkwamen.

Demonstraties

In Turkije is eerder op de dag gedemonstreerd tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering. Die zou ondanks waarschuwingen te weinig hebben gedaan om mijnongelukken te voorkomen.

In de hoofdstad Ankara trokken honderden boze studenten op naar het ministerie van Energie om hun woede te uiten. De politie zette traangas en een waterkanon in tegen de betogers.

Amnesty

''Dit is een tragedie die voorkomen had moeten worden'', zegt Turkije-expert Andrew Gardner van mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdagavond.

''Het feit dat de Turkse regering onlangs oproepen verwierp van parlementsleden om ernstige werk-gerelateerde ongelukken te onderzoeken is ronduit schokkend. Ze spelen met mensenlevens'', aldus Gardner.

Volgens hem roept de lange geschiedenis van dodelijke ongevallen in Turkse mijnen ''ijzingwekkende vragen'' op over de veiligheid van werknemers.

Amnesty dringt aan op een onderzoek naar de ramp van dinsdag en berichten over gevaarlijke werkomstandigheden in de mijnbouwsector. De Turkse regering kondigde al een onderzoek aan. Premier Recep Tayyip Erdogan liet echter ook weten dat volgens hem mijnongelukken van alle tijden zijn en in alle landen kunnen gebeuren.

Alles over de mijnramp in Turkije l Overzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis