Bijna 450 mijnwerkers zijn gered uit de door een brand getroffen kolenmijn in West-Turkije. 

Dat heeft de betrokken mijnbouwonderneming in Soma woensdagmiddag laten weten. In de mijn waren op het moment van de ramp dinsdag volgens de autoriteiten 787 mensen aanwezig.

Het officiële dodental van de mijnramp staat vooralsnog op 238.

Volgens het mijnbouwbedrijf is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest. Eerder werd een ontploffing in een stroomcentrale als de oorzaak genoemd.

De snelle verspreiding van koolmonoxide heeft volgens het bedrijf ''helaas'' tot het grote verlies aan mensenlevens geleid.

Protesten

Het drama, waarschijnlijk het ernstigste mijnongeluk ooit in Turkije, heeft tot een golf van geschokte reacties en protesten tegen premier Recep Tayyip Erdogan geleid.

Terwijl in de schachten vertwijfeld naar vermisten werd gezocht, reageerden mensen buiten woedend. In Soma werd Erdogan belaagd door betogers, die riepen dat de premier en zijn regering moeten aftreden omdat zij te weinig hebben gedaan om mijnrampen te voorkomen. 

Volgens Turkse media moest Erdogan zijn toevlucht zoeken in een supermarkt. Het plaatselijke kantoor van zijn partij is ook aangevallen. 

Erdogan had kort tevoren in de plaats in het westen van Turkije een toespraak gehouden. Hij haalde daarin mijnongelukken uit de 19e eeuw in Engeland en de VS aan om erop te wijzen dat rampen overal kunnen gebeuren en van alle tijden zijn. De Turkse regering kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Ankara

In de hoofdstad Ankara trokken honderden boze studenten op naar het ministerie van Energie om hun woede te uiten. De politie zette traangas en een waterkanon in tegen de betogers.

Vakbonden en andere organisaties hebben tot protest opgeroepen. Ze willen donderdag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) drie minuten stilte houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vakbonden hebben hun leden opgeroepen donderdag in het zwart gekleed te gaan.

Alle berichten over de ramp in TurkijeOverzicht: Dodelijke mijnrampen in de recente geschiedenis