
Vijf dingen die u moet weten over het MERS-virus
MERS is een virus verwant aan SARS en verkoudheid dat in 2012 in Saudi-Arabië voor het eerst opdook.
De afkorting staat voor 'Middle East Respiratory Syndrome'. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Sommige patiënten hebben diarree. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich precies verspreidt.
Het virus is opgedoken in een aantal Europese en westerse landen.
Tot nu toe zijn MERS-besmettingen gemeld in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Duitsland en Frankrijk. Bijna twee weken geleden dook het virus voor het eerst op in de Verenigde Staten. Daar zijn tot nu toe twee mensen besmet. De meeste mensen zijn besmet geraakt tijdens een reis naar het Midden-Oosten.
De bron van de ziekte is nog onbekend, maar MERS lijkt van dieren afkomstig te zijn.
Het virus wordt namelijk ook gevonden bij kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten. Mensen die naar Saudi-Arabië reizen dienen hygiënevoorschriften in acht te nemen en contact met dieren te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (zoals kamelenmelk) wordt afgeraden.
Het virus lijkt moeilijk van mens op mens overdraagbaar en dit gebeurt vrijwel uitsluitend in ziekenhuizen.
Van een klein aantal Europese patiënten dat in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië is besmet, is waarschijnlijk dat ze ziek zijn geworden na contact met een andere patiënt. In Saudi-Arabië zijn tot nu toe 147 mensen aan de ziekte overleden. Er zijn ruim vijfhonderd ziektegevallen bekend.
Volgens het RIVM is het risico voor reizigers naar Saudi-Arabië om het virus op te lopen zeer klein.
Het reisadvies voor Saudi-Arabië is niet aangepast. Mocht u uit het Midden-Oosten terugkeren met ernstige koorts en zware ademhalingsproblemen, neem dan contact met huisarts op.