Een explosie in een Turkse kolenmijn kostte dinsdag aan meer dan tweehonderd mensen het leven. Ruim tweehonderd kompels zitten nog vast onder de grond en gevreesd wordt voor veel meer slachtoffers. Hieronder een overzicht van een aantal mijnrampen in de afgelopen jaren. 

- 2013: Een goudmijn in Tibet wordt bedolven door een enorme aardverschuiving. Daarbij komen 83 mijnwerkers om het leven. 

- 2012: Een goudmijn in het noordoosten van Congo wordt getroffen door een aardverschuiving. Zeker zestig mensen komen om. 

- 2011: In een kolenmijn in het zuidwesten van Pakistan vindt een gasexplosie plaats. Daarbij komen 52 mensen om. 

- 2010: Een gasexplosie in een kolenmijn in Nieuw-Zeeland kost aan 29 mensen het leven. De kompels kwamen door een soortgelijke explosie vijf dagen eerder vast te zitten. Het is de ergste mijnramp in het land in tientallen jaren. 

-2010: 29 mijnwerkers komen om bij een explosie in een kolenmijn in de Amerikaanse staat West-Virginia. 

- 2010: Een explosie in een Chileense kolenmijn kent een positief einde. De 39 kompels die 69 dagen vastzaten na een explosie worden gered. Het inspirerende verhaal wordt verfilmd, met Antonio Banderas in de hoofdrol. De opnames werden begin 2014 afgerond. 

- 2007: De Oost-Oekraïense stad Donetsk wordt getroffen door de ergste mijnramp sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Door een methaanexplosie vallen zeker negentig doden. 

- 2007: Meerdere delen van een kolenmijn in de Amerikaanse staat Utah storten in. In eerste instantie komen zes kompels om. Drie reddingswerkers worden later ook bedolven en laten het leven. 

- 2005: China wordt getroffen door de dodelijkste mijnexplosie sinds de communisten in 1949 aan de macht kwamen: 203 mijnwerkers komen om in de regio Fuxin.