De Turkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de mijnramp van dinsdag met meer dan tweehonderd doden.

Minister van Energie Taner Yildiz zei woensdag dat het waarschijnlijk om de dodelijkste mijnramp ooit in Turkije gaat.

De ergste tot nu toe was in 1992 toen 263 mijnwerkers omkwamen door een gasexplosie in de provincie Zonguldak. Er zaten woensdagmiddag nog 120 mijnwerkers vast in de mijn in Soma, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Istanbul.

Volgens de Turkse autoriteiten ligt het dodental inmiddels op 238 en het aantal gewonden op 80. Volgens Yildiz kan dat aantal nog verder stijgen. Hij waarschuwde dinsdagavond dat er op het moment van de ramp 787 mijnwerkers aan het werk waren in de mijn.

Onder de grond zouden nog steeds branden woeden. Ruim vierhonderd reddingswerkers proberen zuurstof de gangen in te pompen om de mensen die door het vuur zijn ingesloten in leven te houden. De reddingsactie verloopt volgens Yildiz moeizaam omdat de mijn nog niet vrij van gas is. Tot dusver zijn er 363 kompels gered.

Aflossing

Het ongeluk gebeurde op twee kilometer diepte. Mijnwerkers zitten vast op ongeveer vier kilometer afstand van de uitgang. Het ongeluk gebeurde tijdens de aflossing, waardoor het aantal mensen in de mijn hoger lag dan normaal. Dit leidde tot onduidelijkheid over het precieze aantal vermisten.

Sommige mijnwerkers zouden zichzelf meteen in veiligheid hebben kunnen brengen, meldt de BBC.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat woensdag naar de plek van de ramp. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Woede

De politie in de Turkse hoofdstad Ankara is woensdag met traangas en het waterkanon in actie gekomen tegen betogende studenten. Ongeveer achthonderd studenten wilden naar het ministerie van Energie om hun woede te uiten over de mijnramp. 

De oproerpolitie blokkeerde de campus van de Technische Universiteit Midden-Oosten (ODTÜ) waar de demonstranten zich hadden verzameld, melden Turkse media.

De politie probeerde vergeefs met megafoons de betogers op grond van die rouw tot bedaren te brengen.

Protest

Vakbonden en andere organisaties hebben tot protest opgeroepen. Ze willen ook donderdag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) drie minuten stilte houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vakbonden hebben hun leden opgeroepen donderdag in het zwart gekleed te gaan.

Bij het hoofdkantoor van de getroffen mijnbouwonderneming, de Soma Kolenmijnmaatschappij, betoogde een groep jongeren tegen ''de moordenaars''. Ze stelden dat de onderneming schuld heeft aan de ramp.

Gecondoleerd

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte hebben Turkije gecondoleerd na de mijnramp van dinsdag. "Hun gedachten gaan uit naar de familieleden en vrienden van de slachtoffers en naar de vele mijnwerkers die nog steeds vastzitten onder de grond'', meldt de Rijksvoorlichtingdienst woensdag. De koning en de premier hebben brieven gestuurd aan de president en premier van Turkije.

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn medeleven overgebracht aan de Turkse regering. Hij zegt ''enorm mee te voelen met de gezinnen en families die hun dierbaren moeten missen en met de overlevenden die hun collega's moeten begraven''.

Bidden

Paus Franciscus riep woensdag mensen op te bidden voor de slachtoffers van de ramp. "Ik roep u op voor de mijnwerkers te bidden die gisteren in de mijn in Turkije zijn omgekomen en ook voor diegenen die nog in de gangen gevangen zitten'', aldus de kerkvorst op woensdag. Ook bad hij voor troost voor de nabestaanden.

Ook president Herman van Rompuy van de Europese Raad condoleerde de Turkse regering en iedereen die getroffen is door de mijnramp in Soma. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families, en naar de reddingswerkers die hard vechten om levens te redden.''

Overzicht van dodelijke mijnrampen

Bekijk de locatie van de mijn op de kaart: 


Grotere kaart weergeven