Nederland gaat vooruit in het regelen van rechten van LGBT's: lesbiennes, homo's, bi's en transgenders, mensen die zich van het andere geslacht voelen.

Nederland staat inmiddels op de vierde plaats van de lijst die de internationale LGBT-organisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) dinsdag op Malta presenteerde.

Daar vindt IDAHO plaats, de internationale homo-emancipatietop. Vorig jaar scoorde Nederland nog de achtste plaats op die index. 

Nederland is gestegen door de invoering van de Wet Erkenning Genderidentiteit (waardoor je je geslacht gemakkelijker kunt laten veranderen in officiële papieren) en de Wet Lesbisch Ouderschap (waardoor de vrouwelijke partner van een moeder haar kind eenvoudig kan erkennen als ook het hare), aldus een woordvoerster van de voor emancipatie verantwoordelijke minister Jet Bussemaker.

Het ging in beide gevallen om wetsvoorstellen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Hekkensluiters

Het Verenigd Koninkrijk haalt dit jaar goud, België zilver en Spanje brons. Rusland, Azerbeidjan en Armenië zijn de hekkensluiters van de lijst met 49 landen.

Bussemaker is op Malta en is blij met de hogere notering: ''Dat is goed nieuws, maar zeker geen reden om achterover te leunen.'' Op de top gaat ze aankaarten dat de houding van veel jongeren tegenover homoseksuelen haar zorgen baart: ''Jongeren bepalen met elkaar de toekomst van onze samenleving. Sociale acceptatie begint bij hen.”

In de top tien staan verder Noorwegen, Portugal, Zweden, Frankrijk, IJsland en Denemarken.