Bij een mijnramp die zich dinsdagmiddag voordeed in het westen van Turkije zijn vele doden gevallen. Volgens de Turkse minister van Energie, Taner Yildiz, zijn 201 mijnwerkers omgekomen.

Nog 76 anderen zijn gewond geraakt, waarvan één in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Dat aantal doden kan volgens Yildiz nog verder stijgen. Men gaat ervan uit dat er nog honderden mensen vast zitten in de kolenmijn in Soma, in de westelijke provincie Manisa.

''Het dodental klimt naar een punt waar we al bang voor waren'', aldus Yildiz. Dinsdagavond waarschuwde hij dat er op het moment van de ramp 787 mijnwerkers in de gangen aan het werk waren.

Burgemeester Cengiz Ergün liet weten dat in de kolenmijn een instorting is geweest. Hij baseerde zich op medewerkers van hulpdiensten in de mijn.

Branden

Onder de grond zouden nog steeds branden woeden. Reddingswerkers proberen zuurstof de gangen in te pompen om de mensen die door het vuur zijn ingesloten in leven te houden. Volgens Yildiz zijn veel kompels overleden door koolmonoxidevergiftiging.

Meer dan twaalf uur na de explosie zijn reddingswerkers nog volop bezig de lichamen van dode en gewonde mijnwerkers naar boven te halen.

Woensdagochtend konden nog zes mensen levend uit de mijngangen worden gehaald, maar volgens minister Yildiz vervliegt de hoop op het vinden van meer overlevenden snel.

De geborgen lichamen gaan naar een koelhuis dat als geïmproviseerd lijkenhuis is ingericht. Het ziekenhuis kan de toestroom niet meer aan. Duizenden familieleden van de getroffen kompels en collega-mijnwerkers hebben zich bij het hospitaal verzameld.

Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat woensdag naar de plek van de ramp. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Het ongeluk gebeurde op twee kilometer diepte. Mijnwerkers zitten vast op ongeveer vier kilometer afstand van de uitgang. Het ongeluk gebeurde tijdens de aflossing. Daardoor bestond onduidelijkheid over het precieze aantal vermisten.

Sommige mijnwerkers zouden zichzelf meteen in veiligheid hebben kunnen brengen, meldt de BBC.

Bekijk de locatie van de mijn op de kaart: 


Grotere kaart weergeven

Reputatie

Turkije heeft geen goede reputatie als het gaat om de veiligheid van mijnen. Volgens Hürriyet kwamen tussen 1991 en 2008 2.554 mijnwerkers om door ongelukken en explosies.

In 1992 kwamen 270 kompels om door een gasexplosie in een mijn in de buurt van Zonguldak.