De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag besloten tot nieuwe sancties tegen Rusland. 

Twee bedrijven die na de annexatie van de Krim door Rusland zijn genationaliseerd, komen op een zwarte lijst.

Daarnaast komen nog eens dertien personen op een lijst van mensen die de EU niet in mogen en van wie bankrekeningen worden bevroren.

Daar stonden al 48 Russen en Oekraïners op.

Reactie Kremlin

''De sancties ondermijnen het vertrouwen in de EU en trekken de onpartijdigheid van de EU over Oekraïne in twijfel''. Dit was de reactie van het Kremlin op de weer iets opgeschroefde sancties tegen vooraanstaande Russen.

Europa zou er in Russische ogen beter aan doen de uitslagen te respecteren van de referenda die in Oost-Oekraïne zijn gehouden. Separatisten hielden daar zondag volksraadplegingen waar bijna alle opgekomen kiezers voor afscheiding stemden.

De Russische president Vladimir Poetin is het volgens het Kremlin met de OVSE-voorzitter (Zwitserland) eens dat de Europese organisatie zich nog meer inspant om de crisis in Oekraïne te bezweren. Dat moet onder meer door een dialoog tussen de Oekraïense regering in Kiev en de regio's in het oosten en zuiden. De OVSE poogt de Oekraïense regering en regio's woensdag aan één tafel te krijgen.

Timmermans

Als de Russen de verkiezingen van 25 mei in het buurland Oekraïne dwarsbomen, wordt de kans op economische sancties tegen sectoren door de Europese Unie ''zeer reëel''.

Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Volgens de bewindsman wordt met het dwarsbomen van de verkiezingen een grens overschreden.

Afgelopen weekeinde lieten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande al doorschemeren dat economische strafmaatregelen na 25 mei mogelijk worden als door toedoen van Moskou de presidentsverkiezingen niet kunnen doorgaan.

De EU-lidstaten vinden dat Rusland zijn invloed juist moet aanwenden om de spanningen in Oekraïne te verminderen.

Duisland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft de strenge economische sancties tegen Rusland van de hand gewezen. Een economische oorlog treft vooral het Westen, aldus de minister. We moeten volgens Steinmeier ''voorkomen dat de de escalatiespiraal week na week verder omhoog gaat''.

De huidige koers van Europa is voor Rusland al niet zonder gevolgen, zei hij. In de afgelopen zes weken heeft Rusland volgens de Duitse bewindsman 100 miljard dollar (73 miljard euro) verloren en de economische prestaties nemen er duidelijk af.

Rusland moet zich nu ook al op een of andere manier zorgen maken, aldus Steinmeier. Hij bezoekt dinsdag de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne