Rusland respecteert "de wil van het volk" in Oost-Oekraïne na het omstreden referendum over onafhankelijkheid van de regio.

Dat staat in een verklaring die het Kremlin maandag heeft gepubliceerd. De regering in Moskou roept de pro-Russische separatisten op ''op een beschaafde manier zonder geweld'' uitvoering aan de uitslag te geven.

De grote meerderheid van degenen die zondag hun stem hebben uitgebracht, hebben volgens de voorlopige uitslag voor onafhankelijkheid van Oekraïne gestemd.

De separatisten maken maandagmiddag de officiële uitslag bekend.

Slavjansk

In de Oost-Oekraïense stad Slavjansk hebben regeringsmilitairen opnieuw slag geleverd met pro-Russische separatisten.

De separatisten schoten granaten af op de televisietoren en militairen. Er zijn geen gewonden, liet minister Arse Avakov van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina weten.

Volgens het Russsiche persbureau RIA Novosti hebben militairen wachtposten van de separatisten aangevallen bij de toegang tot de stad van 125.000 inwoners.

Bij de stad is vaker gevochten. Vorige week zouden meer dan dertig separatisten bij de stad zijn omgekomen en zouden er tientallen anderen gewond zijn geraakt.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verwerpt het referendum. Dat verklaarde hij maandag bij aankomst in Brussel, waar de EU-ministers zich zullen buigen over verdere sancties tegen Rusland. 

"We moeten hier geen aandacht aan besteden, dit is geen bijdrage om de chaos in Oekraïne tegen te gaan", zei Timmermans. "Het referendum voldeed op geen enkele wijze aan de fundamentele voorwaarden voor vrije verkiezingen." De pro-Russische separatisten beweren dat 89 procent van de kiezers voor zelfstandigheid koos, en dat driekwart van de bevolking is komen stemmen. 

De ministers beraden zich in Brussel over uitbreiding van de sancties tegen Rusland en pro-Russische activisten. Die zouden dan niet alleen personen treffen maar ook bedrijven en instanties die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de ondermijning van de Oekraïense soevereiniteit. 

Sancties

Voor economische sancties tegen Rusland zelf acht Timmermans het nog te vroeg. "Er is nog ruimte om de huidige sancties uit te breiden."

Wel denkt de minister dat er een 'reële kans' op economische sancties is als Rusland de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei zou dwarsbomen. Parijs en Berlijn hebben daar ook al op gezinspeeld. 

Timmermans vestigt zijn hoop op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waarvan de voorzitter, de Zwitserse president Didier Burkhalter, donderdag in Moskou met de Russische president Poetin sprak.

"Dat is de beste kans op een diplomatieke uitweg, want ondertussen grijpt de chaos in Oost-Oekraïne om zich heen. Sancties alleen zijn geen oplossing, we moeten Moskou aan tafel krijgen."

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne