Het aantal Britse veteranen uit de oorlog in Afghanistan dat om hulp heeft gevraagd voor psychische klachten, is vorig jaar met meer dan 50 procent gestegen. 

Bij Combat Stress, een organisatie die de veteranen gespecialiseerde hulp aanbiedt, hebben zich in 2013 358 personen gemeld. Dat waren er een jaar eerder 228, meldde de BBC maandag.

Combat Stress verwacht dat het aantal de komende jaren zal toenemen. Vroeger wachtten veteranen gemiddeld dertien jaar voor ze hulp zochten, maar die periode is bij militairen die in Afghanistan hebben gevochten, verkort tot een gemiddelde van anderhalf jaar.

De regering heeft naar eigen zeggen 7,4 miljoen pond (9 miljoen euro) uitgetrokken voor veteranen die met psychische problemen uit Afghanistan zijn teruggekeerd.

Psychische wonden

Combat Stress zegt dat het nog nooit zo veel veteranen in behandeling heeft gehad. Op dit moment zitten er meer dan 5.400 in het cliëntenbestand.

Volgens directeur Andrew Cameron ''blijven bij een klein, maar belangrijk aantal veteranen die in de strijdkrachten dienen, de verschrikkingen aan de frontlinie telkens opleven. Dag in, dag uit kampen zij met die verborgen psychische wonden, die vaak gezinnen uiteenrukken'', aldus Cameron.