Oud-SS'ers en oud-militairen van Hitlers Wehrmacht zijn in 1949 begonnen met de opbouw van een geheim leger in het toenmalige West-Duitsland. Dit gebeurde eerst buiten de regering om, zo meldt Der Spiegel zondag.

Het weekblad komt tot die conclusie na onderzoek in de archieven van geheime dienst BND.

Toen bondskanselier Konrad Adenauer er in 1951 weet van kreeg, deed hij er niets tegen, aldus Der Spiegel.

Het geheime leger, waar zo'n tweeduizend man aan meedeed, wilde klaar zijn om tegen de Sovjet-Unie te vechten, als ''de Russen'' zouden komen.

Voor de daarvoor nodige wapens werden lijntjes gelegd met politie en grenswacht. Ook waren er plannen om in het toen nog fascistische Spanje te gaan oefenen.

Het geheime leger bracht ook linkse West-Duitsers in kaart. In het geval van een burgeroorlog in West-Duitsland wilde men tegen 'communisten' gaan vechten. 

NAVO

West-Duitsland kreeg pas tien jaar na de Tweede Wereldoorlog, in 1955, weer een 'officieel' leger. Daarin kregen veel voormalige leden van het voormalige geheime leger een baan.

Een van hen, Hans Speidel (generaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog), schopte het in 1957 zelfs tot opperbevelhebber van de landstrijdkrachten van de NAVO in Midden-Europa.

Speidel werd in 1944 gearresteerd omdat hij tot een groepering behoorde die Adolf Hitler wilde liquideren. Een poging daartoe mislukte dat jaar in Hitlers hoofdkwartier Wolfsschanze. Speidel was het niet eens met de nazi-ideologiën.