De Braziliaanse strijdkrachten zijn begonnen aan de beveiliging van het WK voetbal dat volgende maand begint. Voor de klus zijn 30.000 militairen opgetrommeld. 

Ze moeten de landsgrenzen extra bewaken en de veiligheid in de twaalf speelsteden garanderen. Eenheden van de marine, de landmacht en de luchtmacht worden voor de klus ingezet, meldde het Braziliaanse ministerie van Defensie zaterdag.

Met patrouilleboten, helikopters en vliegtuigen moeten de militairen de smokkelactiviteiten langs de grenzen van het land met tien andere Zuid-Amerikaanse landen de kop indrukken. Veel van de bijna 17.000 kilometer lange grens loopt door het Amazonegebied, wat de controle extra moeilijk maakt.

Ook zullen de militairen worden ingezet voor veiligheidstaken in de speelsteden. Brazilië heeft leiders uit de overige 31 deelnemende landen uitgenodigd. De kans op een terreur is echter klein omdat Brazilië naar eigen zeggen geen vijanden heeft. Tijdens de 64 wedstrijden zal het luchtruim boven de stadions door de luchtmacht worden afgegrendeld.

De ernstigste dreiging voor een goed verloop van het toernooi komt vermoedelijk van binnenuit in de vorm van demonstraties van burgers tegen sociale misstanden. Afgelopen jaar gingen Brazilianen al massaal de straat op om te betogen tegen corruptie, het dure en slechte openbaar vervoer, gebrekkig onderwijs en torenhoge kosten van de bouw van de stadions.