Rusland zou het computersysteem van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gehackt.

Bij de digitale inbraak zijn in elk geval dossiers over Oekraïne buitgemaakt, zo meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag.

De militaire geheime dienst stuitte deze week op een virus waarmee bestanden konden worden gekopieerd. Het ministerie heeft een klacht ingediend bij het federaal parket.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de hack. ''We zijn inderdaad het slachtoffer geworden van hacking. Volgens de eerste informatie blijken alvast dossiers over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage, maar we bekijken de omvang van de schade nog."

Of de inbraak inderdaad uit Russische kringen afkomstig is, kan hij niet zeggen. ''We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit.''

Flater

Sinds de Belgische premier Elio Di Rupo op de hoogte gebracht is van de grote hack, is de regering al een paar keer bijeen gekomen voor crisisvergaderingen. Het land slaat internationaal een flater als inderdaad vertrouwelijke Europese informatie naar de Russen is gelekt.

De inbraak is allesbehalve goed nieuws voor de premier, die eerder had beloofd 10 miljoen euro te investeren in de Belgische cyberbeveiliging. De Belgen gaan over twee weken naar de stembus.

Beveiliging

Di Rupo laat weten dat de ICT-dienst van het ministerie ''alles in het werk stelt om de omvang van het probleem te analyseren, de integriteit van de getroffen informatica-infrastructuur te herstellen en de beveiliging van het netwerk te herstellen''.

Volgens de premier is de 10 miljoen euro bedoeld voor een strategie voor cyberveiligheid die wordt uitgerold. Ook wordt een Centrum voor Cyberveiligheid opgericht. Maar ''laat ons niet naïef zijn", benadrukt hij. ''Geen enkele bijkomende investering maakt een overheid of een organisatie volledig immuun tegen cyberaanvallen of spionageactiviteiten."