Het leger van Nigeria heeft een waarschuwing vooraf over de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes in de wind geslagen.

Die beschuldiging heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag geuit.

Volgens Amnesty was het leger vier uur van tevoren gewaarschuwd. De mensenrechtenorganisatie zegt dat te hebben gehoord van betrouwbare bronnen.

''Het feit dat Nigeriaanse veiligheidstroepen wisten van de ophanden zijnde aanval door Boko Haram, maar niet onmiddellijk actie ondernam, zal de binnenlandse en internationale verontwaardiging over deze verschrikkelijke misdaad alleen maar versterken'', stelde Netsanet Belay van Amnesty vrijdag.

De meisjes in de tienerleeftijd werden ontvoerd door de radicale beweging Boko Haram. Dat gebeurde op 14 april tijdens een nachtelijke aanval op een school in Chibok in het noordoosten van Nigeria.

Nigeriaanse media melden dat Boko Haram de meisjes wil ruilen tegen gevangenzittende kameraden. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dreigde eerder om de meisjes aan strijders 'uit te huwelijken' of als slaven te verkopen.

Hulp

Ondertussen arriveert steeds meer buitenlandse hulp in Nigeria. Een team Britse experts kwam vrijdag aan. Onder hen zijn diplomaten, medewerkers van het ministerie van Defensie en hulpverleners. Een Amerikaans team kwam donderdag al aan.

De Britse premier David Cameron noemde de ontvoering vrijdag in een interview met de nieuwszender Sky News ''gruwelijk'' en een ''daad van puur kwaad''.

In het land

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft vrijdag gezegd dat de schoolmeisjes waarschijnlijk nog in het land zijn. Hij gelooft niet dat de meisjes naar buurland Kameroen zijn overgebracht, zoals werd gevreesd.

''Als ze zo'n groot aantal meisjes naar Kameroen zouden brengen, dan hadden mensen dat wel gezien'', aldus Jonathan. ''Ik geloof dus dat ze nog in Nigeria zijn.''

De president kreeg eerder kritiek voor zijn trage reactie op de ontvoering. Inmiddels is wereldwijd met verontwaardiging gereageerd op de ontvoering door de radicale beweging Boko Haram.

Boko Haram trekt bloedig spoor door Nigeria