De Nigeriaanse terroristische groep Boko Haram wil de meer dan tweehonderd schoolmeisjes die hij heeft ontvoerd, ruilen tegen gevangenzittende kameraden. 

Nigeriaanse media meldden vrijdag dat mensenrechtenactivist Shehu Sani dat heeft gezegd. Hij is eerder betrokken geweest bij onderhandelingen met de terreurgroep in het noordoosten van het land.

Hij denkt dat het dreigement van de leider van de groep, Abubakar Shekau, om de meisjes aan strijders 'uit te huwelijken' of als slaven te verkopen, duidelijk aangeeft dat hij iets terug wil voor de slachtoffers. Als Shekau zegt dat hij ze wil verkopen, betekent dat dat er iets te regelen moet zijn, aldus Shehu Sani.

In het feit dat hij niet dreigt ze te vermoorden, ziet hij een positief teken. Sani waarschuwde dat militaire reddingsacties waarschijnlijk erg tragisch aflopen. Nigeria heeft uit de hele wereld hulp aangeboden gekregen, inclusief militaire hulp.

Afgeslacht

Boko Haram heeft begin deze week een dorp aan de grens met Kameroen, Gamboro, aangevallen en talrijke bewoners willekeurig afgeslacht.

Een plaatselijke politicus heeft in Nigeriaanse media geklaagd dat de militairen die in de grensplaats waren gestationeerd, Gamboro hadden verlaten. Ze waren naar het noorden getrokken om bij het Meer van Tsjaad naar de ontvoerde meisjes te zoeken.

Er wordt gevreesd dat Boko Haram meisjes naar Kameroen en Tsjaad heeft afgevoerd.

53 meisjes

De deelstaatregering van het Nigeriaanse Borno heeft de namen bekendgemaakt van 53 tienermeisjes die zijn ontsnapt aan Boko Haram.

De scholieren waren gelukkiger dan hun 276 lotgenoten die nog in handen van de radicaalislamitische terreurgroep zijn, maar moeten wel vrezen dat hun vaak behoudende buren hen met de nek aankijken nu hun namen zijn onthuld. 

De 53 meisjes wisten onderweg naar de kampen van hun ontvoerders te ontkomen of in de eerste dagen na aankomst. 

Eerder maakte een christelijke organisatie al enkele namen van gijzelaars bekend. Omdat het enkel christelijke meisjes betrof, kreeg de organisatie echter het verwijt dat zij zo de spanningen tussen moslims en christenen vergrootte. 

De Nigeriaanse regering wordt ervan beticht dat zij te weinig heeft gedaan om de ontvoering te voorkomen of de meisjes vervolgens te bevrijden. Vrijdag zijn inwoners van Chibok opnieuw de straat opgegaan om steviger ingrijpen van de autoriteiten te eisen. 

De regering van president Goodluck Jonathan overlegt vrijdag met de Verenigde Staten over de hulp die zij hebben aangeboden bij de zoektocht naar de gijzelaars.

Boko Haram trekt bloedig spoor door Nigeria