De Russische vicepremier Dmitri Rogozin heeft vrijdag tijdens een bezoek aan de afvallige Moldavische regio Transnistrië de inwoners opgeroepen te vechten tegen fascisme. 

Rogozin woonde een militaire parade bij in het pro-Russische gebied.

De vicepremier zei tegen tweeduizend toehoorders dat 'de fascistische plaag zich aan het verspreiden is'. Hij refereerde specifiek aan de omgekomen voornamelijk pro-Russische betogers in de Oekraïense stad Odessa vorige week.

Odessa is de belangrijkste stad tussen de door Rusland geannexeerde Krim en Transnistrië. Rogozins bezoek aan de regio komt op een moment dat Rusland en het Westen strijden om invloed in Oost-Europa.

Onafhankelijke staat

Vorige maand zei de Transnistrische president te hopen dat zijn regio als onafhankelijke staat wordt erkend. Uiteindelijk wil hij dat het gebied zich aansluit bij Rusland.

In 2006 stemde de regio tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, hoewel Rusland wel betrekkingen met Transnistrië onderhoudt en zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied heeft gestationeerd.