De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdagochtend rond kwart voor tien begonnen met zijn taakstraf in een verpleeghuis bij Milaan.

Honderden journalisten, fotografen en cameralieden uit binnen- en buitenland stonden hem volgens het Italiaanse persbureau ANSA op te wachten bij de ingang van het verpleeghuis Sacra Famiglia. Hij zal daar twaalf maanden lang mensen met de ziekte van Alzheimer bijstaan.

Berlusconi (77) is de eerste Italiaanse oud-premier die een taakstraf opgelegd heeft gekregen. Hij werd vorig jaar definitief tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude. Het is in Italië ongebruikelijk dat mensen van boven de zeventig jaar achter de tralies worden gezet.

Berlusconi had zelf om een taakstraf in plaats van een celstraf gevraagd. De rechtbank in Milaan heeft hem dat toegestaan. De oud-premier moet een jaar lang wekelijks minstens vier uur in het verpleeghuis werken.

Bekijk beelden van de aankomst:

Moppen

De directeur van het huis heeft bepaald dat hij tijdens zijn werk niet mag zingen, de bewoners geen moppen mag vertellen en dat hij geen politieke campagne mag voeren. Hem is de reclasseringsambtenaar Severina Panarello toegewezen die er toezicht op houdt dat hij alle voorwaarden nakomt.

Berlusconi wilde bij aankomst bij het verzorgingstehuis niets tegen de tientallen journalisten zeggen die zich er hadden verzameld. Hij werd door een lid van de directie naar binnen geleid.

Berlusconi beloofde eerder met verrassingen te komen en liet weten dat hij zich heeft verdiept in behandelingen van de ziekte van Alzheimer.

Ingewerkt

De directeur van Sacra Famiglia zei dat Berlusconi geleidelijk wordt ingewerkt. De eerste tijd zal hij vooral observeren en zich wegwijs maken in de noden van mensen die aan Alzheimer leiden.

Berlusconi's zoon Pier Silvio zei volgens ANSA dat hij zich voelt als de zoon van een man die in een situatie verzeild is geraakt die hij totaal niet verdient. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat zijn vader zijn taakstraf op een positieve en constructieve manier zal uitvoeren.